DECLARAȚIA PREȘEDINTELUI REPUBLICII MOLDOVA, IGOR DODON

Summitul Parteneriatului Estic a confirmat caracterul iluzoriu al integrării europene

Summitul Parteneriatului Estic a confirmat că dosarul Republica Moldova se află în cel mai jos sertar al preocupărilor Europei.

Dezamăgirea europenilor față de Chișinău e constantă, iar șansele Moldovei de a se integra în UE sunt aproape egale cu zero pentru următoarele decenii. Se adeverește că pînă acum guvernările pro-europene au promovat o geopolitică a iluziilor.

Dacă perspectivele integrării în UE lipsesc, înțelegem că guvernarea de la Chișinău utilizează retorica sa geopolitică antirusească nu atît pentru a deveni atractivă pentru Occident, că nu este, ci pentru a-și crea un fundal ideologic favorabil pe intern, din considerente politice și electorale.

Astfel, retorica și geopolitica antirusească este nu doar nejustificată, ci și complet inutilă pentru relațiile cu Occidentul. Și este extrem de nocivă pentru dezvoltarea socială și economică a Republicii Moldova, deoarece creează dezbinare etnică și socială internă, prejudiciază bunele relații cu partenerii din Est, în special cu Federația Rusă.

În ultimii ani, cetățenii Republicii Moldova au fost supuși unei campanii de manipulare masive, scopul căreia era și este de a demonstra că aderarea la Uniunea Europeană este nu doar un obiectiv realizabil, ci și că se va produce într-un viitor apropiat. Și aceste manipulări se făceau și se fac pe fondul gravelor probleme cu care se confruntă Uniunea Europeană, dar și a mesajelor clare venite de la Bruxelles că UE nu intenționează să se extindă.

Mai mult ca atât, printr-o retorică pro-europeană falsă, cei ce au condus și mai conduc încă Republica Moldova încercau să ascundă o realitate tristă - că starea de lucruri degrada și degradează continuu, că în fiecare zi Moldova se îndepărtează tot mai mult de standardele spre care oficial înaintează, iar factorii de decizie de la Bruxelles atenționau și atenționează constant asupra acestei situații deplorabile.

Astăzi, este mai evident ca oricând că isteria pro-europeană a avut un singur scop - de a crea un paravan perfect în spatele căruia se întâmplau lucruri foarte și foarte urâte. Astfel, acoperiți de lozinca integrării europene, guvernările care au venit după puciul din 2009 au furat un miliard din sistemul bancar, au distrus tot ce mai rămăsese în economie, au capturat în totalitate instituțiile statului pe care le-au pus în serviciul propriilor interese, au închis școli, grădinițe, au alungat din țară sute de mii de oameni, au îngrădit, prin bariere administrative, accesul investitorilor la piața locală, au distrus și acele locuri de muncă care mai erau etc.

Și mai grav este că, făcând-o pe pro-europenii, cei de la putere au distrus relațiile de parteneriat strategic cu Federația Rusă, au provocat artificial conflicte și scandaluri care ne-au îndepărtat de partenerii noștri estici, care au jucat tot timpul un rol important în dezvoltarea economiei țării noastre.

Evenimentele din ultima perioadă, inclusiv al cincilea Summit al Parteneriatului Estic, au scos încă o dată în evidență faptul că Moldova este departe de UE, că la Bruxelles este conștientizată esența guvernării ce conduce țara la moment și că RM nu are nicio șansă de a adera la UE. Iar materialele ce au apărut în presa internațională pe marginea lucrărilor Summit-ului și a impresiei lăsate de Moldova (ex. publicația britanică „The Economist”) doar au accentuat acest lucru.

În situația creată, guvernarea ar trebui să fie sinceră cu cetățenii RM și să renunțe la lozinci false cu caracter geopolitic. Sarcina primordială trebuie să fie îmbunătățarea calități vieții oamenilor, dar nu jocurile cu invocarea lozincilor geopolitice care creează iluzii și apoi dezamăgiri.

Le mulțumim partenerilor europeni pentru sprijinul acordat Republicii Moldova și ne exprimăm speranța că acesta se va regăsi și în continuare în calitatea vieții cetățenilor. Totodată, și partenerii europeni, și guvernarea, și fiecare dintre noi trebuie să recunoaștem că Moldova trebuie să aibă o politică externă echilibrată, căci numai o astfel de politică poate aduce beneficii.

Țara noastră este la răscrucea mai multor interese geopolitice și noi trebuie să obținem maximum de beneficii pentru cetățeni din această poziționare reușită, dar nu să provocăm conflicte care cu nimic bun nu se pot solda.

În aceste condiții, guvernarea este pur și simplu obligată să renunțe la pronunțata sa retorică antirusească. Revenirea la parteneriatul strategic real cu Rusia este o necesitate dictată de moment, acest lucru îl conștientizează oamenii și trebuie să îl conștientizeze și cei care la moment controlează Parlamentul și Guvernul.

Din cauza lozincilor, a pistelor false, a intereselor partinice și personale ale celor ce au reprezentat și reprezintă puterea în ultimii ani, am pierdut mult timp și multe oportunități pentru dezvoltarea țării și pentru sporirea nivelului calității vieții. Nu ne mai putem permite acest lucru și de acum încolo.

Timpul experimentelor geopolitice și a jocurilor politice a trecut. Și acest lucru trebuie să-l înțeleagă și cei de la putere. Iar dacă nu-l vor înțelege, nu au decât să-și asume consecințele. Pentru că poporul nu va mai tolera distrugerea țării sub lozinca unei geopolitici a iluziilor!